Pregled v nosečnosti 24. - 26. teden

Ginekološko porodniška amblulanta - Meglič Petra dr. med.

Pregled v nosečnosti 24. - 26. teden

Prišli smo do druge polovice nosečnosti, ki bo minila še hitreje kot prva. Nosečnice, ki pričakujejo prvega otroka, bodo pričele čutiti gibe ploda okoli 20. tedna nosečnosti. Če leži posteljica na sprednji steni maternice, lahko tudi kakšen teden kasneje. Nosečnice, ki so že rodile, začutijo otroka nekaj tednov prej, mnogorodnice celo že v 14. tednu nosečnosti.

Pregledi v nosečnosti

1. pregled (8. - 12. teden)
2. pregled (16. teden)
3. pregled (20. - 22. teden)
4. pregled (24. - 26. teden)
5. pregled (28. - 30. teden)
6. pregled (32. - 34. teden)
7-10. pregledi (po 36. tednu)

Pregled po terminu poroda

ČETRTI PREGLED V NOSEČNOSTI (24. - 26. TEDEN)

Klasiki (teža, krvni pritisk, plodovi srčni utripi) se od tu naprej pridruži meritev razdalje simfiza-fundus, to je sramna kost-vrh maternice. Velikost maternice naj bi bila približno tolikšna, kot je trajanja nosečnosti +/- 2 cm. Pri večjih odstopanjih je potrebno narediti ultrazvočne meritve.
V teh tednih svetujemo tudi test za ugotavljanje nosečnostne sladkorne bolezni. Ocenjujemo, da naj bi v Sloveniji nosečnostno (gestacijsko) sladkorno bolezen imelo okoli 3% nosečnic. Presejalni test opravijo nosečnice, ki so za to bolezen bolj rizične (prekomerna telesna teža, starost nad 30 let), imajo obremenilno družinsko anamnezo, so rodile zelo težkega otroka ali pa ocenimo, da je otrok za trajanje nosečnosti zelo velik ali ugotavljamo več plodovnice.
V nekaterih ZD test opravljajo vsem nosečnicam, kar je zelo pohvalno!
Še vedno je čas za meritev dolžine materničnega vratu, sigurno pa ga je potrebno zmeriti tistim nosečnicam, ki so že prezgodaj rodile.
Zdaj je idealen čas za 3D/4D ultrazvok.Pregled v nosečnosti 24. - 26. teden

Slika 1: Obraz v 3D tehniki, 25 tednov nosečnosti


Pregled v nosečnosti 24. - 26. teden

Slika 2: Moško spolovilo v 3D tehniki, 25 tednov

 

pravice pridržane © Petra Meglič dr. med.
SEO | izdelava spletnih predstavitev e-prospekt