Pregled v nosečnosti 8. - 12. teden

Ginekološko porodniška amblulanta - Meglič Petra dr. med.

Pregled v nosečnosti 8. - 12. teden


Pregledi v nosečnosti

1. pregled (8. - 12. teden)
2. pregled (16. teden)
3. pregled (20. - 22. teden)
4. pregled (24. - 26. teden)
5. pregled (28. - 30. teden)
6. pregled (32. - 34. teden)
7-10. pregledi (po 36. tednu)

Pregled po terminu poroda

PRVI PREGLED V NOSEČNOSTI (8. do 12. teden)

Nosečnosti testi, ki so v prosti prodaji, so zelo zanesljivi. Z njimi dokažemo nosečnost, pogoj pa je vsaj en dan izostanka menstruacije. Če so menstruacijski ciklusi bolj neredni, svetujemo testiranje kasneje.  Torej, ko je nosečnosti test pozitiven, pokličite v ambulanto izbranega ginekologa,  da vas naročijo na prvi pregled. Najugodnejši čas zanj je okoli 8. tedna , to je ob izostanku druge menstruacije. Poteka približno takole:

  • Z nosečnico se natančno pogovorimo o njenem preteklem in sedanjem zdravju (operacije,  jemanje zdravil, ostale posebnosti), preteklih nosečnostih (posebnosti, izid), o družinskem zdravju( ožji sorodniki, partner). Pogovor usmerjamo v dejavnike tveganja za nosečnost. Preverimo jemanje folne kisline.

  • Sledi ginekološki pregled :po velikosti maternice sklepamo na trajanje nosečnosti, preverimo stanje materničnega vratu in po potrebi jemanje brisa PAP (če je bil zadnji  patološki ali odvzet pred več kot 3 leti)

  • ultrazvočni pregled: ugotavljamo ali je plod v maternici, koliko jih je, prisotnost srčnega utripa, z meritvijo teme-trtica natančno določimo trajanje nosečnosti. Preverimo tudi jajčnike.


Pregled nosečnosti 8-12 teden

Slika 1: Prvi UZ v nosečnosti, meritev teme-trtica

- Laboratorijske preiskave:
- krvna skupina in  Rh faktor
- ICT (posredni Coombsov test): pokaže prisotnost protiteles proti rdečim krvničkam, ki lahko okvarijo ali celo ubijejo plod
- hemogram in urin: hemogram pokaže morebitno slabokrvnost, vnetje  in bolezni krvotvornih organov; s preiskavo urina iščemo vnetje sečil in druga bolezenska stanja, ki se kažejo s spremembami v urinu.
- test na sifilis (WaRe): sifilis je pri nas zelo redek, preiskava pa je po zakonu obvezna, ker povzročitelj sifilisa (Treponema pallidum) lahko resno okvari plod.
- test na povzročitelja toksoplazmoze (Toxoplasma gondii): če ste jo že prebolele, je to najboljši izvid v nosečnosti. Če je še niste, jo ponovimo še dvakrat v nosečnosti ( po 20. in po 32. tednu nosečnosti). Toksoplazma lahko, odvisno od tega, kdaj je do okužbe v nosečnosti prišlo, povzroči hude razvojne nepravilnosti ali celo smrt ploda. Zato nosečnicam, ki protiteles še nimajo, torej še niso prebolele okužbe, svetujemo izogibanje mačkam in predvsem njenim iztrebkom, uživanje le opranega ali prekuhanega sadja in zelenjave, delo z zemljo v rokavicah in izogibanje surovim mesnim jedem. Vse to so viri spor Toxoplazme gondii.
- ostale preiskave po presoji ginekologa.

Do 12. tedna nosečnosti morate dobiti tudi materinsko knjižico, v katero vpisujemo vse podatke pomembne za nosečnost in porod. Materinska knjižica je po zakonu BREZPLAČNA, če ste jo morali plačati, prijavite kršitev na območno enoto zavarovalnice. Izjeme so le ginekološke ambulante, kjer so vse storitve izključno samoplačniške.

FOLNA KISLINA: eden najpomembnejših vitaminov skupine B. Telo je ne zmore sintetizirati samo, zato jo moramo zaužiti s hrano ali nadomestki. Jemanje folne kisline 3 mesece pred zanositvijo in prve 3 mesece nosečnosti, za 70% zmanjša tveganje za razcep nevralne cevi (spina bifida).
Folna kislina v nosečnosti preprečuje slabokrvnost, zato jo svetujemo jemati skupaj z železom.

Če ob porodu še ne boste stare 35 let, vam zelo svetujemo samoplačniško meritev nuhalne svetline med 11.-14. tednom nosečnosti.
Če boste ob porodu stare 35-37 let, vam meritev nuhalne svetline z dvojnim hormonskim testom pripada na napotnico, torej vam jo plača zavarovalnica. Če boste stare več kot 37 let, vam pripada horionska biopsija resic ali amniocenteza.  Ti dve preiskavi, ki sta invazivni in imata določeno tveganje za splav, vam pripadata, če vas rezultat nuhalne svetline in/ali dvojnega hormonskega testa uvrsti v skupino s povišanim tveganjem .

NUHALNA SVETLINA (NS): opravljajo jo ginekologi z licenco Fetal Medicine Foundation med 11 0/7 in 13 6/7 tednom nosečnosti. Preiskava je presejalni test za odkrivanje plodov s kromosomskimi napakami (najpogostejša je Downov sindrom), srčnimi napakami in skeletnimi anomalijami. Opravlja se z ultrazvokom, običajno  skozi trebuh. Ugotavljamo tudi hujše razvojne napake, ki niso povezane s kromosomi in določimo termin poroda. Na osnovi meritev in starosti nosečnice, s statističnim programom določimo vsaki individualno tveganje.  Če je tveganje za rojstvo otroka s kromosomsko napako večje kot 1:300, svetujemo biopsijo horionskih resic ali amniocentezo, katerih izvid 100% potrdi ali ovrže  sum na kromosomsko napako.
Rezultat preiskave nuhalne svetline  ima 80% zanesljivost. Če jo kombiniramo še z dvojnom hormonskim testom (DHT) in upoštevamo prisotnost ali odsotnost nosne kosti, je izvid do 95% zanesljiv.


Pregled nosečnosti 8-12 teden

Slika 2: Plod v 12. tednu nosečnosti, 3D tehnika


Pregled nosečnosti 8-12 teden


Slika 3: Meritev nuhalne svetline, vidna nosna kost

   
 

pravice pridržane © Petra Meglič dr. med.
SEO | izdelava spletnih predstavitev e-prospekt