Ultra zvok v nosečnosti

Ginekološko porodniška amblulanta - Meglič Petra dr. med.

Ultra zvok v nosečnosti


Ultra zvok v nosečnosti


V nosečnosti , ki poteka brez posebnih zapletov, pripadata nosečnici na račun zavarovalnice dve ultrazvočni preiskavi, to sta ultrazvok v zgodnji nosečnosti (6-10 tednov) in morfologija v 20.-22. tednu (iskanje razvojnih napak).
Žal pa smo tudi ginekologi mnenja, da je to za nosečnost, čeprav poteka normalno, premalo. Zato v nosečnosti toplo priporočamo še najmanj dve ultrazvočni preiskavi, to sta meritev nuhalne svetline s preverjanjem zgodnjega razvoja ploda ( 11.- 13 6/7 teden)ter kontrolo rasti( 28.-32. teden nosečnosti).

UZ zgodnje nosečnosti (6-10 tednov): najbolje ob izostanku druge menstruacije. Obsega določitev mesta nosečnosti (v maternici ali izven nje), vrsto nosečnosti (eno ali večplodna), meritev dolžine ploda, preverjanje njegovega srčnega utripa in določitev trajanja nosečnosti.

Ultra zvočna preiskava 3D 4D

meritev nuhalne svetline med 11- 13 6/7 tedni nosečnosti (velikost ploda med 45 in 84 mm) je presejalni test, ki odkrije večino plodov s trisomijo 21 in tudi z ostalimi kromosomskimi nepravilnostmi. Prav tako odkrije večino razvojnih napak srca in velikih žil, skeletnih displazij in precej genetskih sindromov. Služi tudi kot določitev termina poroda, pri večplodnih nosečnostih pa določitev njihove vrste.
Na spodnjih slikah so levo vidni možgani pri 12 tedenski nosečnosti, desno pa nuhalna svetlina.

Ultra zvočna preiskava 3D 4D Ultra zvočna preiskava 3D 4D

Z v 20.-22. tednu nosečnosti (morfologija): Preverimo razvoj vseh organskih sistemov, lego in kakovost posteljice, popkovnico, količino plodovnice, pretoke skozi arterijo uterino in dokončno potrdimo termin poroda. Če je lega ploda ugodna, je vedno viden tudi spol.
Na spodnjih štirih slikah so od leve proti desni: desna roka, srce, levo stopalo, hrbtenica.

Ultra zvočna preiskava 3D 4D Ultra zvočna preiskava 3D 4D
Ultra zvočna preiskava 3D 4D Ultra zvočna preiskava 3D 4D


Lepo viden spol: levo deklica, desno deček.

Ultra zvočna preiskava 3D 4D Ultra zvočna preiskava 3D 4D

kontrola rasti in stanja ploda, najbolje med 28.- 32. tednom nosečnosti. Plod izmerimo (BIP- biparietalni premer, to je premer glave v višini senc, Hc- obseg glavice, Ac- obseg trebuha, Fl- dolžina stegnenice), mu določimo trenutno težo, preverimo razvoj (morfologijo), kakovost posteljice, količino plodovnice, lahko tudi pretoke krvi v popkovnici.
Na sliki so vidna usta in nos ploda v 32. tednu nosečnosti.

Ultra zvočna preiskava 3D 4D

meritev dolžine materničnega vratu, do 24. tedna nosečnosti kot presejalni test, ki odkrije nosečnice, ki so bolj ogrožene za prezgodnji porod. Vemo, da je prezgodnji porod odgovoren za največ smrti ali zapletov pri plodu pred porodom ali po njem. Meritev dolžine materničnega vratu je možno narediti kadarkoli v nosečnosti, nosečnica ( in ginekolog) se lahko pomiri, da je otrdevanje trebuha in »špikanje« zgolj normalen pojav in ne začetek prezgodnjega poroda.

Ultra zvočna preiskava 3D 4D

pravice pridržane © Petra Meglič dr. med.
SEO | izdelava spletnih predstavitev e-prospekt